Klimmen met auto belays, zekerings automaten

 

 

 

 

Auto belay

Sinds december 2017 heeft Klimhal Amsterdam de beschikking over auto belays dit zijn zeker automaten.

Normaal is er altijd iemand die de klimmer zekert, die het touw vasthoudt en inhaalt, dit wordt dus door het apparaat gedaan.

Je kunt dus in je eentje op een veilige manier klimmen. Als je nog geen ervaring hebt met de auto belays dan moet je een kleine instructie krijgen in het gebruik hiervan.

In de klimhal zijn op 8 verschillende plekken auto belays geinstalleerd, je kunt zelfs tot 20 meter hoog. Op deze manier kun je ongeveer 55 routes klimmen.

Voor een basisinstructie(het leren zekeren) moet je altijd met 3e zijn, voor het klimmen met de auto bealys is dit niet nodig en kun je ook alleen of met 2 tallen komen.

Bel wel even voor een afspraak voor de uitleg. De kosten voor de instructie bedragen 23,50 euro per volwassenen of 16,50 euro per kind(-16jaar), incl materiaal(ex klimschoenen), entree en de instructie.

 

De regels voor het gebruik van de auto belay:

  • Kinderen mogen alleen gebruik van auto belays maken als ze vast gemaakt zijn door een volwassenen. Ook als ze klaar zijn moeten ze losgemaakt worden door een volwassenen. Uitgezonderd kinderen met een K2, zij kunnen zelfstandig de auto belay bedienen.
  • Controleer of je je gordel goed aan hebt.
  • Trek aan de band en kijk of hij ingetrokken wordt. Mocht het tijdens het klimmen niet het geval zijn stop dan direct.
  • Plaats de karabiner met de opening van je af aan je inbindlus van je gordel.
  • Check of de karabiner goed dicht zit.
  • Plaats de Belaygate, dit is de oranje driehoek, op de grond zodat andere weten dat er boven de driehoek iemand aan t klimmen is met de auto belay.
  • Vraag een andere klimhal bezoeker of je mag klimmen, de partner check!
  • Klim naar boven zover je wilt maar nooit boven het apparaat!!
  • Als je naar beneden wilt kijk je eerst of er niemand onder je is, laat los en pak de band vast. Eerst ga je een klein stukje snel naar beneden en daarna langzaam.
  • Als je klaar bent hang je de Belaygate terug samen met de karabiner aan het oog op de wand.

Uiteraard is het practisch om eerst een klein stukje omhoog te klimmen en te gaan hangen om te ervaren hoe het werkt.

Bekijk een filmpje: HIER

 

 

 

Klimhal Amsterdam is de perfecte plek voor de beginnende en gevorderde klimmer, voor groepen en individuele klimmers. De hal beschikt over veel faciliteiten, deskundige begeleiding en is daarnaast goed bereikbaar per auto (gratis parkeerruimte) en openbaar vervoer (station Sloterdijk).