Changabang expeditie 2005

A.s. donderdag 18 augustus vertrekken vier Nederlandse Alpinisten naar de Indiase Gharwal Himalaya. Hun doel is de 6864 meter hoge Changabang te beklimmen via de 1600 meter hoge noordwand. Niet de hoogte van de berg, maar de technische moeilijkheidsgraad maakt deze beklimming tot een grote uitdaging. De Changabang is voor de hedendaagse bergsport van het hoogste technische niveau, zowel nationaal als internationaal. Sinds de eerste beklimming van de berg in 1974 bereikten slechts 9 teams de top. Het Nederlandse team heeft de expeditie gedurende anderhalf jaar intensief voorbereid. Omdat Klimhal Amsterdam een sponsor was van het Changabang-team konden we zien hoe hard de mannen getraind hebben om deze uitdaging tot een goed resultaat te brengen.

Andreas Amons, Mike van Berkel, Cas van de Gevel en Melvin Redeker ondernemen sinds 1995 al vele succesvolle klimexpedities. Voor hun vormt de Changabang expeditie het logische vervolg op de succesvolle beklimming van de Thalay Sagar in 2003. Het team bereikte de top via een nieuwe klimroute – een eerste beklimming. Deze prestatie kreeg ruime aandacht in de internationale vakpers. Qua moeilijkheidsgraad overtreft de Changabang de Thalay Sagar en is daarmee de moeilijkste Nederlandse expeditie ooit. Bij temperaturen ver onder het vriespunt moet een 1600 meter hoge, vrijwel loodrechte ijs- en rotswand overwonnen worden. De klimmers overnachten tijdens de beklimming in portaledges, speciale tenten die ze in de wand hangen.

Internationale uitstraling

De Changabang staat onder alpinisten in hoog aanzien. Het betreft een beklimming met een hoge technische moeilijkheidsgraad onder extreme alpiene omstandigheden. Een succesvolle expeditie levert een belangrijke bijdrage aan de internationale uitstraling van de Nederlandse bergsport. De alpinisten hebben voor de expeditie acht weken uitgetrokken. Deze lange periode is nodig voor het transport van voedsel en materialen, de inrichting van een basiskamp onderaan de berg en om te wennen aan de hoogte. Vanuit het basiskamp werken de klimmers toe naar de eigenlijke beklimming van de top, die zo’n twee weken in beslag neemt. Of de expeditie slaagt is mede afhankelijk van de weersomstandigheden en de ijscondities op de berg. Op 12 oktober keert het team terug naar Nederland. De expeditie is te volgen via www.changabang.tk. Daar vind je filmbeelden van de topbeklimming van de Thalay Sagar en de voorbereidingen van de Nederlandse Changabang Expeditie 2005. Na afloop van de expeditie zijn er natuurlijk ook beelden van de beklimming van de ‘Lichtende berg’ zoals de Changabang ook wel genoemd wordt. Het team zal tenslotte ook nog een lezing over de expeditie verzorgen in Klimhal Amsterdam. Wij wensen het Changabang-team veel succes en sterkte bij deze zware onderneming. En onthoud goed… It’s not the fall that kills you, it’s the sudden stop at the bottom!

Klimhal Amsterdam is de perfecte plek voor de beginnende en gevorderde klimmer, voor groepen en individuele klimmers. De hal beschikt over veel faciliteiten, deskundige begeleiding en is daarnaast goed bereikbaar per auto (gratis parkeerruimte) en openbaar vervoer (station Sloterdijk).